"הדור שלנו אבוד, אף אחד לא יכול לקנות דירה…"
"רק אם להורים שלך יש כסף – תצליח לקנות דירה…"
"למי יש כסף לקנות דירה באיזור המרכז?…"
רכישת נדל"ן פרטי, המשמש לצורכי מגורים, היה ונשאר כיעד קשה מאוד להשגה, עבור מרבית האנשים. מחירי הדירות הולכים ונעשים גבוהים בכל הארץ, ובמיוחד באזורים בהם קיים ביקוש גבוה, ובאופן ספציפי באזור המרכז. אחת מחברות הנדל"ן, חברה אשר הקימה ענבל אור, בשם אור סיטי נדל"ן, הוקמה על מנת לתת מענה לצורך ולאפשר דיור לכמות גדולה יותר של אנשים המעוניינים לרכוש דירות.
ענבל אור – כדאי לדעת
ענבל אור, ילידת באר שבע, אשר מתגוררת כיום עם בעלה וילדיה בתל אביב, מוגדרת כיום במובילה בתחום יזמי הנדל"ן. מזה 14 שנה ענבל אור עוסקת בתחום, והיא בעלת השכלה משפטית, ובעלת תואר במשפטים מהמכללה למנהל. את דרכה החלה ענבל כשכירה בתחום, ובשנת 2005 הקימה חברה בבעלותה, את חברת אור סיטי נדל"ן. בין התפקידים בהם עסקה לאורך הקריירה שלה, כיהנה ענבל כמנכ"לית החברה הציבורית "מגדלאור", יו"ר דירקטוריון אינוונטק, וניהלה והובילה עשרות פרויקטים בחברות הנדל"ן המובילות במשק הישראלי.
המהפכה במחירי הנדל"ן
את הבשורה הגדולה ביותר הביאה ענבל אור לציבור רוכשי הדירות, באמצעות מודל שפיתחה ויזמה, מודל בשם "יזמות קבוצתית". מודל זה, אשר התבסס על עקרונותיו של מודל "קבוצות הרכישה", נוצר על מנת לתת מענה עם רמת וודאות גדולה יותר עבור רוכשי הדירות.
רשימת הפרויקטים הבולטים בשנים האחרונות – שווה צפייה (02:45)
קבוצות רכישה – יתרונות
החל משנת 2010 החל טרנד חדש, אשר נועד לספק לציבור רוכשי הדירות, גם משכבות הביניים, אפשרות לרכישת דירה במחירים בהם ידם היתה משגת. מודל זה התבסס על הוזלת כלל העלויות, כתוצאה מרכישת קרקע משותפת, על ידי מספר גורמים פרטיים, אשר היו בעלי מטרה משותפת. בתום שלב רכישת הקרקע בעלי הקרקע תוכננו לבנות עליה נכסי דיור. מרבית החיסכון במודל זה נבע מהעובדה כי לא נשכרו שרותיו של יזם, וחיסכון נוסף אשר נבע ממיסוי מוזל. ויתור על שירותי היזם הביא עימו פוטנציאל חיסכון של כ- 35% מהעלויות. החיסכון במיסוי הוערך בגובה של 17%, ונבע מהעובדה כי המיסוי נגבה רק על רכיב הקרקע, ולא כלל את רכיב הדירה.
הצורך ביצירת מודל משופר
לצד יתרונות אלו, היו שני חסרונות שהקשו על רוכשי הדירות לסמוך על מודל זה. החיסרון הראשון הוא חוסר יכולת לדעת בוודאות מתי יסתיים הפרויקט הבניה ומתי ניתן יהיה לקבל בפועל את הנכס,. החיסרון השני נגע בנושא העלויות. בנייה במודל קבוצות רכישה נעשתה תוך העסקת אנשי מקצוע ורכישת חומרים לאורך הדרך, ולכן לא היתה וודאות עם כניסה לפרויקט כמה תעלה הדירה בסופו. חסרונות אלו הביאו את ענבל אור לפיתוח של מודל אשר נתן מענה לבעיות אלו. מודל היזמות הקבוצתית.
יזמות קבוצתית עם רמת ודאות גבוהה
מודל זה גם הוא כולל רכישת קרקע באופן מרוכז, בדומה לאופן שהדבר נעשה בקבוצות רכישה. בשונה מהמודל הקודם, מודל יזמות קבוצתית כן מבטיח לבעלי הדירות ידיעה על מחירן הסופי, ומאפשר רמה גבוהה של ודאות בנוגע למועד סיום הפרוייקט.